WHO er bekymret: diabetes firedoblet siden 1980.
WHO er bekymret: diabetes firedoblet siden 1980.
Væksten i diabetes er størst i udviklingslandene, hvor den stigende velstand formodes at være en indirekte årsag til sygdommen; med velstand følger nemlig ofte ændringer i kost og livsstil – og det er disse ændringer, der menes at være en af hovedårsagerne til at flere og flere får diabetes.
Ifølge nye tal fra WHO lever 422 mio. mennesker med diabetes – det svarer til 1 ud af 11! Årligt er der 3,7 mio. dødsfald, som direkte eller indirekte er forårsaget af diabetes. Overgang fra ”sund”, lokal mad til anden kost er også en af årsagerne. Ifølge flere eksperter er det meget farligt at gå fra at spise sparsomt og sundt til pludselig at have råd til at købe meget – ofte usundt mad. Kroppen har simpelthen svært ved at klare dette skifte. I Danmark er vi vant til fra barnsben at spise meget – og ofte usundt – og vores krop kan dermed bedre klar det (hermed ikke være sagt, at man som dansker skal spise usundt).
Hjernen skrumper efter 50: Læs mere om hjernen og alder her
Blindhed og andre følgesygdomme
Nye tal fra American Diabetes Association viser at, 28% af alle over 40 år med diabetes har synsproblemer i varierende grad.
Blandt andre følgesygdomme kan nævnes: Hjerteproblemer, hjertekarsygdomme, forhøjet blodtryk og nyresygdomme (44% af alle tilfælde af sygdomme i nyrerne skyldes diabetes) – ja, listen er lang.
Hvad er symptomerne på diabetes
De typiske symptomer på diabetes er:
- Tørst
- Hyppig vandladning
- Nedsat appetit eller vægttab
- Kløe
- Infektioner i hud og slimhinder
Også vækst i Danmark
I Danmark skønner man, at 320.545 mennesker lever med diabetes, og at 200.000 danskere lever med type 2 diabetes uden at vide det. Også i Danmark har man set en fordobling i antallet af diabetikere gennem de sidste 10 år. 20% har diabetes type 1 i varierende grad mens 90% har diabetes type 2.
WHO anbefaler sund kost og motion
Hvad angår forebyggelse af type 2 diabetes er rådet fra WHO – ikke overraskende – sund kost og motion. Man skal forsøge at holde vægten på et fornuftigt niveau, og hvis man har mistanke om, at man har nogle af symptomerne, bør man straks kontakte sin læge.
I anledning af verdenssundhedsdagen giver vi i Cekura gratis oprettelse af vores nødkald og gratis første måned (Normal pris 1750 for oprettelse og derefter 299 kr. om måneden).
Når du har en nødkald fra Cekura, er vi der 24 timer i døgnet for at hjælpe dig, og du kan trykke på knappen:
- Hvis du falder
- Hvis du får et ildebefindende
- Hvis du føler dig ensom eller utryg